EGY DÖNTÉS MARGÓJÁRA

 

 

     A miniszterelnök tegnapi bejelentése után ismét deja vu érzés hatalmasodott el az oktatásban érintettek körében. Mintha visszamentünk volna egy évet és 2020. március 13-át írnánk, amikor elrendelték az online oktatást à minden segítség és támogatás nélkül.

       2021.április 19-én megnyílnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, visszatérnek gyermekeink és tanáraik a jelenléti oktatáshoz. Hogyan és miként… az még rejtély!

Nem tudjuk:

- Hány gyermeket engednek el a szülők a nagylétszámú óvodai csoportokba, osztályokba, ahol a szociális távolságtartás nem megoldható?

- Hány óvodapedagógus és tanító esik ki egészségügyi veszélyeztetettség révén a jelenléti oktatás folyamatából, miként pótolhatóak úgy, hogy a gyerekek és a munkavállalók jogai ne sérüljenek?

- Hány gyerek és oktatásban dolgozó viszi haza a veszélyes kórt ennek a döntésnek nyomán?

Mindez nyomban arra késztet mindenkit, hogy átgondolja az elmúlt időszak történéseit, levonja saját következtetéseit és döntéseket hozzon. A Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete Orbán Viktor bejelentése előtt elindított egy online felmérést, amely a szülőket kérdezte a tervezett nyitással kapcsolatban.

          A rendelkezésre álló rövid időszakban (2021.04.12 – 14.) 1207 válasz érkezett, amelyben külön értékeltük a városi iskolákba és a kistelepülési iskolákba járó gyermekek szüleinek válaszát (827;380). Egyértelműen megállapítható, hogy a szülők nem támogatják a közintézmények április 19-i megnyitását.

1a

Második kérdésünk azoktól kért visszajelzést, akik korainak tartották a nyitást vagy nem érezték biztonságban gyermekeiket a megnyíló intézményekben. A kérdés adta magát:
- Mit szándékozik tenni, ha az iskolák mégis megnyitnak?

1b

Tovább boncolgatva a kérdést arra is kíváncsiak voltunk, mit tartanának a szülők elfogadható megoldásnak a járványhelyzet idejére, hogyan oldanák meg gyermekük taníttatását:

  1. Maradjon az online oktatás a járványhelyzet javulásáig (leghamarabb május 3-i nyitással).
  2. Az idei tanévet zárjuk online oktatás keretében.
  3. Hibrid oktatást szeretnék; amennyiben megoldható, aki szeretne, menjen iskolába, a többiek kapcsolódjanak be online a tanításba.
  4. Csak az alsó tagozat térjen vissza, a felső tagozat maradjon online.

1c

     Ezen eredményekből világosan látszik, hogy a szülők jelentős része korainak érzi és nem támogatja a bejelentett április 19-i nyitást! Bizonytalanok abban is, hogy elengedjék-e gyermeküket egy olyan közegbe, amely magában hordozza a megfertőződés lehetőségét.

Ennek tükrében kijelenthető, hogy a Kormány ellene megy a szülői akaratnak!

2021.március 8-án, amikor digitális térbe helyezték át a közoktatást, meg kellett volna történnie a pedagógusok azonnali oltásának. A pedagógusok és a nevelés-oktatást segítők oltásra való hajlandósága azóta ismert, hiszen közel 80 %-uk élt a vakcina felvételével, beoltatta magát!

   Miért kellett eltelnie mégis 3 hétnek ahhoz, hogy hozzá jussanak az oltáshoz? Ha március elején megkezdődött volna az oltás, kollégáink nagyobb védettséggel léphetnének be most az intézmények falai és több száz gyerek közé! De nem így van, többségük alig egy héttel az első oltás után, védtelen szervezettel állnak majd a katedrán, a gyermekek között, minimális szociális távolságtartással. Félnek, és ezt a járványügyi statisztika alapján joggal teszik!

  • Lehet, hogy a pedagógustársadalom ismét csak statisztának kellett a „Mesterterv” végrehajtásához?
  • Lehet, hogy kellett egy gyorsan mozgósítható 200.000-es tömeg, hogy mihamarabb elérjük az áhított 2,5 milliós határt?
  • Lehet, hogy a minimálbérhez kötött fizetés után ismét átvertek minket?
  • Mit ér az oltás, ha nincs ideje védelmet nyújtani? Ismét a frontra szólít a kötelesség- és a hivatástudat…

Egy biztos, amennyiben egészségünk engedi, mi ott leszünk a vártán! Tesszük a dolgunk hitünkhöz és eskünkhöz hűen, hivatástudatból, kötelességtudattal. Mert van felelősség a vállunkon, egy jövő nemzedékének terhe!

     Reméljük, hogy a döntéshozók is vállalják majd a felelősséget! Mert az ő felelősségük, ha tovább nő az elhunyt nevelésben-oktatásban dolgozók száma, ha bármelyik oktatási-nevelési intézménybe küldött gyerekkel tragédia történik, vagy ha berobban egy negyedik hullám a korai nyitás miatt!

A felmérések alapján a szülők nem ezt akarták, a pedagógusok sem ezt akarták!

… de sajnos, „nem mindenki pedagógus párti ebben az országban” …
… és talán szülő párti sem!

Győr, 2021.április 15.

Neubauer Tamás                  
elnök                           
 Pedagógusok Szakszervezete       
Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete

Élőláb

Keresés

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Bérnyomásmérő

Pedagógusok Lapja Online

 

pedlap

Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete - 2019