ÉRLELŐDIK A PEDAGÓGUSOK SZTRÁJKJA

 

Szerző: klubradio.hu


A hétvégi tüntetések nem mutattak nagy erőt, de a PDSZ elnöke szerint néhány hónapon belül megmozdul valami.

Kivételes pillanatok kellenek ahhoz, hogy egy komolyabb tüntetést meg lehessen szervezni – mondta a hétvégi megmozdulásokat értékelve Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Egy kicsit most bent ragadtak a saját világukban, noha diákok voltak az igazi szervezők. A követeléseket tartalmazó petíciót sikerült áradni két minisztérium képviselőjének, ebben értékálló bért, a munkaterhek csökkentését, a túlmunka szabályozásának rendbetételét követelték, valamint azt, hogy a szakképzésben dolgozók is maradjanak közalkalmazotti státusban, és a hatéveseknek ne kelljen iskolába menniük, ha arra még nem érettek.

A szakmában dolgozó másik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete egy komolyabb sztrájkot is tervez, ehhez a PDSZ is csatlakozni fog. Szűcs Tamás emlékeztetett arra, hogy Magyarországon szinte lehetetlen legálisan, törvénytisztelően sztrájkolni, olyan a szabályozás. Az előírt határidőket a bíróságok nem tartják be, a hatalom cinkosai az esetek többségében. A szakszervezet elmegy akár nemzetközi bíróságig is, hogy változzék a helyzet, sőt lassan elérkezettnek látja az időt, hogy polgári engedetlenségi akciót hirdessen.

Az elnök szerint a kormány most azt teszteli, mit tűrnek még el a tanárok, eklatáns példa, hogy a szakképzésben dolgozókat kivennék a közalkalmazotti körből.

Szűcs Tamás konkrétumokat nem árult el az interjúban, de jelezte, hogy a jog bástyáin belül maradva készülnek valamilyen akcióra. Azért lehet sejteni, hogy mire gondol, a tüntetésen ugyanis azt mondta: olyan akció kell, amivel a tanárok maguk mellé tudják állítani az embereket. Ugyanis, ha az oktatásnak nincs jövője, akkor a nemzetnek sincs.


forrás: https://www.klubradio.hu/adasok/erlelodik-a-pedagogusok-sztrajkja-110047

 

Keresés

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bérnyomásmérő

Pedagógusok Lapja Online

 

pedlap

Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete - 2019