KIKERÜLHETŐ AZ OKTATÁSI HIVATAL AZ ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLATOKNÁL?

 

Szerző: eduline.hu


Kikerülheti az Oktatási Hivatalt az, aki időben - az új szabály életbelépése előtt - beszerzi a szakvéleményt? Itt vannak a részletek.

Ha a szakértői bizottság 2020. január 15-e előtt kiállított véleménye azt tartalmazza, hogy a hatéves gyermek további egy évig maradhat az óvodában, akkor nincs szükség arra, hogy a szülő vagy a gyám kérelmezze ezt az Oktatási Hivatalnál. Ebben az esetben a gyermek automatikusan további egy évig óvodai nevelésben vehet részt - írja az Oktatási Hivatal.

Ha azonban megvan a szakértői vélemény, a teendő a következő: a szülőnek a szakértői bizottsági véleményt az óvodában be kell mutatni, amely alapján az óvoda rögzíti ezt a tényt. Ezzel szemben, ha ilyen szakértői bizottsági vélemény nem áll rendelkezésre, akkor a szülőnek javasolt az Oktatási Hivatalhoz kérelmet benyújtani.

Az idén elvégzett vizsgálatokkal kapcsolatban az Eduline-nak Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke korábban azt mondta, a pedagógiai szakszolgálatok annyira le vannak terhelve, hogy a sok beérkező vizsgálat lebonyolításához nem biztos, hogy lenne kapacitásuk. Illetve ezeket a vizsgálatokat hagyományosan tavasszal, az általános iskolai beiratkozás előtt végzik. Hiszen a vizsgálat akkor már tud adni egy olyan eredményt, amiről el lehet dönteni, hogy az adott gyerek iskolaérett-e, vagy a szeptemberi iskolakezdésig az lesz-e. „Ezek a korai vizsgálatok és eredményeik nem feltétlenül adnak hiteles képet, hiszen a gyerekek három hónap alatt is sokat fejlődhetnek” – teszi hozzá.

Fontos, hogy a hivatal azonban csak 2020. január 1-jét követően fogadja be a kérelmeket, és a kérelem postára adására csak 2020. január 15-ig van lehetőség. Arról, hogy pontosan mit kell tartalmaznia a kérelemnek, korábban itt írtunk.  A szabályokról és a határidőkről pedig bővebben itt olvashattok.


 forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/20191203_iskolaerettsegi_vizsgalat_iskolakezdes

Keresés

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bérnyomásmérő

Pedagógusok Lapja Online

 

pedlap

Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete - 2019